Toezicht met Gezag

Nieuws en events

Interview Toezicht met Gezag in ToeZine

De toeslagenaffaire ligt nog vers in het collectieve geheugen en het vertrouwen van burgers in de overheid neemt af. Hoe zorg je dat burgers je vertrouwen en je autoriteit aanvaarden? Judith van Erp gaf hierover een interview in het online magazine ToeZine.

Bij gezag denken veel mensen aan autoritair, dominant en je wil opleggen. Zo niet professor Judith van Erp van de Universiteit Utrecht (UU). Zij onderzoekt vernieuwingen in het toezicht (zie kader). Volgens haar heeft gezag vooral te maken met vertrouwd worden. “Zijn burgers bereid om besluiten van toezichthouders te aanvaarden en vertrouwen? Vroeger waren onafhankelijkheid en objectiviteit voldoende om gezaghebbend te zijn, maar toezichthouders moeten zich aanpassen aan een nieuwe werkelijkheid. Burgers willen zelf meepraten, en merken dat er naar hen geluisterd wordt. Dit is te lang niet gedaan. Inmiddels worden burgers steeds meer betrokken bij toezicht, maar veel toezichthouders zijn ook nog zoekende.”

Een toezichthouder die maatschappelijk relevant wil zijn, moet allereerst weten wat burgers en maatschappelijke organisaties belangrijk vinden, benadrukt Van Erp. “Dat betekent je antenne aanzetten in de samenleving. Ik zie dat toezichthouders steeds meer bereid zijn om burgers bij toezicht te betrekken. Stonden ze eerder negatief tegenover mondige Nederlanders, inmiddels realiseren toezichthouders zich hoe waardevol hun informatie kan zijn. Bij de leergang zag ik dat alle organisaties ermee bezig waren, al was de een er wat verder mee dan de ander. Er was veel herkenning. Zo leerde SodM van de Groningse aardbevingen dat het loont om in gesprek te gaan met omwonenden en ze te betrekken in het onderzoeksproces. Dat inzicht passen ze nu toe bij de waterinjecties in Twente. De onderzoekers legden de lessen ook vast in een essay.

Lees het volledige artikel hier.