Nieuws en events
Interview Toezine – Burgers beter begrijpen? Verdiep je in hun emoties
Voor een veilige en gezonde leefomgeving is toezicht nodig. Maar toezichthouders hebben niet altijd pasklare oplossingen voor overlast of risico’s. Die spanning maakt emoties los in de samenleving. Welke emoties hebben mensen en wat is de invloed daarvan op hun gedrag? En hoe kunnen toezichthouders hun voordeel doen met die kennis? Emma Ropes van Erasmus Universiteit Rotterdam onderzocht het.
Al maanden zoemen er vliegen rond je huis, omdat het recyclingbedrijf om de hoek vervuild plastic verwerkt. Of je hebt zorgen over je gezondheid, omdat je in de buurt van een chemische fabriek woont. “Burgers zoeken steeds vaker direct contact met een toezichthouder om deze problemen aan te kaarten”, vertelt Ropes. “Dat roept vaak heftige emoties op. Niet verrassend, want ze worden vaak jarenlang dagelijks geconfronteerd met deze problemen en willen een oplossing. Veel toezichthouders worstelen met dat contact. Ze vinden het ingewikkeld om met die emoties om te gaan. Terwijl meer inzicht in emoties helpt bij het betrekken van burgers bij toezicht.”
Emoties beïnvloeden gedrag, blijkt uit onderzoek. “We wisten alleen niet welke emoties er rondom toezicht spelen en hoe die het gedrag naar een toezichthouder beïnvloeden.” Belangrijk dus om hier onderzoek naar te doen, zodat toezichthouders burgers beter kunnen betrekken bij hun toezicht. Bovendien kan burgerparticipatie de kwaliteit van toezicht verbeteren en het vertrouwen erin vergroten vanwege de waardevolle inzichten en feedback. “Wil je burgers een stem geven, dan is het belangrijk dat je je verdiept in hun situatie, hoe zij problemen ervaren en wat dat met hen doet.”
Benieuwd naar het hele artikel en de resultaten? Lees hier het volledige artikel op Toezine (Photo: @iStock / Moyo Studio)